Komentara: 41
Pregleda: 9592

(K)ako (da ne) postanete žrtva džeparoša?

03.05.2024. u 18:51h
Izvor: Subotica.com
Nećemo reći ništa novo ni senzacionalno kada konstatujemo da postoji ne mali broj situacija gde sugrađani u sred belog dana, na očigled brojnih svedoka, budu odžepareni, pokradeni a u nekim situacijama i fizički ugroženi ukoliko pruže otpor pri krađi. To je problem o kojem se zna, o kojem se priča, na kojem se u nekoj meri radi, svako u svojoj oblasti delovanja (policija i pravosuđe), ali običan građanin koji je žrtva ovakvog delovanja slabo pronalazi utehu. Štaviše, gomila se bes, nezadovoljstvo i potreba da se u nekim situacijama reaguje oštrije, radikalnije nego što bi u civilizovanom društvu bilo potrebno.
(K)ako (da ne) postanete žrtva džeparoša?

U ovoj prilično neobičnoj objavi pokušaćemo da se pozabavimo nekim elementima koji kroz prevenciju mogu dovesti do bolje edukacije i posledično bolje reakcije u neželjenoj situaciji. Pokušaćemo da vam sugerišemo kroz vizuru dosadašnjeg iskustva (ličnog i kolektivnog) u nadi da će nekome to i biti od koristi.

(K)ako (da ne) postanete žrtva džeparoša?

ZNAČAJ DRUŠTVENIH MREŽA I PROGRAMA ZA KOMUNIKACIJU U VEĆIM GRUPAMA - U eri kada tehnologija i elektronsko povezivanje vode glavnu reč u komunikaciji među ljudima, u borbi sa problemom nalaženja i traženja, svoje mesto su našle i društvene mreže i razni programi za komunikaciju u velikim grupama, a među njima je verovatno najdominantniji viber. Za područje Subotice i šire okoline postoji nekoliko dobro "popunjenih" viber grupa koje imaju svoju namenu i ciljano polje delovanja, pa tako imamo jednu opštu za dešavanja u našem gradu - "Uživo sa subotičkih ulica" i za "Izgubljeno-nađeno Subotica" gde se uglavnom precizno opisano postavljaju poruke za izgubljeno i pronađeno.

Obradićemo situacije kako umanjiti mogućnost da budete žrtva, ali i kako reagovati ukoliko vam se desi da izgubite ili pronađete neke vrednosti (novčanik, lični dokumenti, tehnika). Ako vam se nekada desi da se nađete u takvoj situaciji, možda vam naredni redovi budu od koristi.

KAKO DA NE POSTANETE ŽRTVA DŽEPAROŠA?

Nažalost ovde nema magičnog rešenja, prosto treba biti svestan okoline i mogućnosti da neko može upravo vas da izabere za žrtvu jer će vašu neopreznnost iskoristiti kao priliku za "napad".  Ipak, evo nepih opštih preporuka:

  • - Nakit koji nosite a privlači pažnju povećava šanse za napad. Opšti utisak je da za ovakve prilike najviše su žrtve starije sugrađanke.
  • - Kada podižete novac sa bankomata iskoristite pravo da tražite svoj privatan prostor i ukoliko to ne dobijete možete da zamolite nekog do vas da se uključi i da vam pomogne ili da bude vaše oči na leđima
  • - Princip delovanja "džeparoša" je da vas neko vreme prate, gledaju kako se krećete, gde odlažete novčanik, telefon i druge njima interesantne vrednosti, neretko prilaze sa leđa, koriste gužvu i gde ima dosta dodirivanja, prilaze što bliže do neposrednog kontakta sa vašom torbom, kaputom (spoljašnjim džepovima) i šta je u  tom momentu meta.
  • - Čak i zatvorena torba laka je meta. Nemojte da se zavaravate da vam zatvorena torba (na kopčanje ili rajfešlus) smanjuje šanse da budete opljačkani. Štaviše, neki lopovi će biti dovoljno "ljubazni" i da zatvore torbu, a da vi što kasnije saznate da ste bili žrtva.
  • - Tamo gde držite najvrednije stvari u torbi bi najbolje bilo da imaju dupli preklop, odnosno da imaju i rajfešlus i preko njega kopčanje. Ako nosite torbu preko razmena nije na odmet stvorti naviku da ruka uvek bude preko nje.
  • - Jedan od lakših plenova je krađa telefona iz zadnjeg džepa.
  • - Nemojte se ustručavati da glasno vičete "Lopov, lopov" ili da dozivate u pomoć jer neko će možda i čuti, odreagovati dok nije kasno. Naravno i ovakvoj situaciji panike treba pokušati ostati racionalan, ne optuživati nekoga za nešto za šta nemate jake argumente.
  • - Budite svesni da ovakvi sitni lopovi, džeparoši nikada ne rade sami, često su u grupama, svako ima svoj zadatak, kao hijene, dok jedan napada, drugi čuva odstupnicu a naredni uvek je spreman da priskoči i pripomogne u vršenju krivičnog dela. Iako se oni možda rastrče u različitim pravcima i tako otežaju dalje praćenje, vrlo brzo se nalaze na njima poznatim lokacijama, analizirajući "plen" i po pravilu to nije jako daleko od samog mesta "napada".
  • - Biće situacija kada će neko pokušati da napravi distrakciju u smislu da "slučajno" padne ispred vas, a dok vi pokušavate da pomognete drugi dođe i pokuša da obavi šta je planirao. Ni tu nema pravila, svakako treba biti svestan takve mogućnosti.
  • - Kada plaćate na kasi pokušajte da ispoštujete redosled u oba smera, npr. ako stojite u redu sa kupljenim artiklima, prvo izvadite robu pa je ubacite u svoju kesu, izvadite novčanik, platite, vratite novac / karticu u novčanik, a nočnaik u torbu. Svako preskakanje redosleda povećava šansu da se zaboravi kartica, novčanik.
  • - Kada primetite da vas neko prati, a možda ste malo izdvojeni, pokušajte što pre da se vratite među veći broj ljudi, pa i po cenu da to nije na vašem putu. Prisustvo većeg broja ljudi otežače džeparošima, a i veće su šanse da će neko stati u vašu zaštitu.
  • - Slušalice u ušima i glasna muzika dosta odvraćaju pažnju i slabe koncentraciju na okolinu, osim što ste tako nebezbedni u saobraćaju, neko će i to pokušati zloupotrebiti da vas liši imovine.

Sasvim je legitimno (zakonom dozvoljeno) imati biber sprej za samoodbranu, ali isto tako treba biti svestan posledica koje mogu da ugroze i vaša prava (kontrola sile odvraćanja - da vaša odbrana ne pređe u napad). Nekada se za te potrebe koristio dezodorans, parfem, tako što se našprica u oči napadača. Cilj je privremeno onesposobiti, dati sebi priliku da se izvučete iz neželjene situacije. Poziv u pomoć je svakako uvek opcija.

(K)ako (da ne) postanete žrtva džeparoša?

ŠTA KAŽE STATISTIKA? Konkretne brojke, za potrebe ovog edukativnog teksta nažalost neće biti izdvojene i prezentovane. Nakon vrlo razumnog roka, ne kraćeg od 45 dana, kroz zahtev upućen policiji u kojem smo zamolili za informacije za poslednjih 6 meseci na teritoriji Grada Subotice o broju izvršenja krivičnih dela krađa na ulicama, interesovalo nas je koliko često građani prijavljuju, u kojoj meri su zastupljena maloletna lica, kakva je procedura nakon sumnjičenja, identifikacije / privođenja, kao i kako se takve osobe sklanjaju sa ulica. Ovim tekstom smo odustali od zahteva. Iz ličnih kontakata znamo da je u teško iskorenljiv izvestan broj "ponavljača", vrlo dobro poznat organima reda i pravosuđa, ali da zakon nije dovoljno oštar, praktično omogućava povratnicima da se, uz minimalne sankcije, vrlo brzo vrate i nastave svoju "delatnost". Pravo vrzino kolo.

ŠTA KADA NEŠTO IZGUBIMO / NAĐEMO?

Ono što se iz iskustva preporučuje da kada neko nađe lični dokumenat, da se pokuša sakriti (prekriti) deo specifičnih podataka (br. lične karte, pasoša, adresa stanovanja i tsl.) kako pri javnoj objavi ne bi došlo do zloupotrebe dokumenta. U slučaju slikanja prednjeg dela platne kartice važno je da se nigde ne vidi PIN odnosno CCV (koji je sa zadnje strane). Za lične dokumente preporuka je da se ostavi u najbližoj policijskoj stanici, ili se uruči uniformisanom policajcu na ulici. Što se tiče planih kartica najidealnije je ostaviti u banci koja je izdala, dalje će oni kontaktirati klijenta.

Neretko se dešava da pronalazač zadrži i ponudi vlasniku da ga kontaktira i preuzme lično. Obično su to vrednije stvari kao što su telefon, tablet, jakna i tsl. Neretko se u takvim situacijama očekuje neka vrsta nagrada za pronalazača, ali nema pravila - neko će očekivati, neko će tražiti, neko će biti srećan činjenjem dobrog dela. Možda je najpraktičnije ostaviti u najbližoj prodavnici, butiku, pekari u nadi da će vlasnik baš tamo, u tom kraju, da potraži svoje vrednosti. Svakako u svim situacijama nije naodmet iskoristiti mož društvenih mreža da se obavesti osoba koja traži svoje.

Nedavni pokušaj džeparenja u Subotici / Izvor: Viber grupa "Uživo sa subotičkih ulica"

U slučaju da znate sigurno da vam je ukraden novčanik, vrlo su velike šanse da izgubite sav novac, uz malo sreće kartice neće biti korišćene, a novčanik možda i nađete - neko će ga verovatno negde već pronaći jer lopovu je sam novčanik najmanje  bitan i oni neretko završe u žbunju, u kontejneru i tsl.

DRŽ'TE LOPOVA! - Prednost modernih komunikacija je brzina prenošenja informacije, a što je brzo nije uvek i tačno. Brza reakcija može doneti neku prednost onome koji traži ili može biti u opasnosti. Na društvenim mrežama ili aplikacijama za komunikaciju korisnici neretko izbacuju informaciju pa čak i sliku lopova, džeparoša ili nekih drugih sumnjivih lica. Sa ovim treba oprezno jer čak i oni (koji čine krivična dela) imaju svoja prava, koja nekada mogu i se kao bumerang okrenu protiv vas (pogotovo gde se jasno vide lica maloletnika). To nikako ne znači da treba da prihvatimo, odćutimo i trpimo, štaviše - poželjno je koristiti prilike, ukazivati u javnosti jedni drugima na potencijalne grupe, pojedince, situacije i edukovati druge o mogućim neželjenim situacijama.

OTKAZIVANJE KARTICA?

U slučaju da imate veću količinu novca na kartici treba dobro razmisliti šta dalje, u smislu da li odmah prijaviti bankama (banke generalno imaju dnevni lmit za podizanje sa bankomata), ustanovama i drugim subjektima koji su izdali karticu i tražite poništenje (to su najvećem broju slučajeva platne karicie) što će vam umanjiti šanse da kartica bude zloupotrebljena, ali morate uzeti u obzir da ćete morati tražiti novu, što i košta (grubo 500 din po kartici). Treba izbegavati držanje PIN broja uz samu karticu jer to će bit kao da ste provalniku dali ključ od stana i samim time olakšali mu posao da vas pokrade.

Dokumenti sa slikom se teže zlopotrebljavaju, pa tako recimo vozačka dozvola ukoliko ju ne nađete u roku od nedelju dana velike su šanse da ćete morati tražiti da se reizda (~2.000 dinara),  uz nju verovatno ide i saobraćajna, zdravstvena, penzionerske kartice... Verovatno će najmanje štete bi  za kartice raznim povlasticama, sa članarinama i tsl. Iako je to mnogima potreba, savet je da ne držite mnogo kartica na jednom mestu.

OGLAS: "PREPOZNAJTE IH!" - Pre nekoliko meseci na društvenim mrežama osvanula je slika poznate lokalne grupe koja hara Suboticom. Nije dugo prošlo neko je odštampao u boji, gde se jasno vide lica, polepio po gradu, što je još jedan primer građanske inicjative, ili pokušaja preuzimanja pravde u svoje ruke, što ne može u većini slučajeva da izađe na dobro. Povremeno se, kada prekipi, građani pokušaju samoorganizovati, barem za ekranima, da ohrabre jedni druge i pozovu na akciju. Ni to, reklo bi se, nije rešenje.

ŠTA SE NAJČEŠĆE TRAŽI ILI PRONALAZI?

Najčešće se oglašava gubitak kompletnog novčanika sa karticama, ličnim dokumentima i naravno novcem. Sledeća grupa je svakako manja tehnika, zatim uverenja, potvrde, nakit, odeća, ključevim daljinci... Među "traženim" neretko se nalaze i registarske oznake, pogotovo nakon većih padavina kada vozači prođu kroz veću "baru" i otpadne im tablica bez da primete.

Pod izgubljeno - nađeno neizbežni su kućni ljubimci, odnosno životinje - psi i mačke, koje su ili pobegle vlasnicima, ili su viđene negde, neretko u jasnom "vlasničkom" stanju, sa ogrlicom, kao da je vlasnički pas bez kontrole. U tom slučaju često vlasnici na osnovu prijava poslednje lokacije uspeju da lociraju svoje četvoronoge drugare. Naravno, grupe se koriste i u slučaju da nestane neka osoba, kada se neretko uključuju i mediji.
 

Koliko vam je bio koristan ovaj autorski tekst portala Subotica.com? Šta bismo još mogli da savetujemo naše sugrađane? Kakva su vaša isukstva? Recite nam u komentarima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 nedelje i 3 dana
Komentara: 41
Pregleda: 9592

Povezana vest

Povezane teme

teška krađa

krađa

krađa bicikala

džeparenje

krađa novčanika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.